Основни типове осветление - амбиентно (общо), работно (на задачите) и акцентно. Тенденции в осветлението за 2024 година

Основни типа осветление. Тенденции в осветлението за 2024 година.

Типове осветление – къде, кога и как да ги използваме

Добрият интериорен дизайн включва в себе си и правилното осветление на помещението. Освен че има огромно влияние върху естетиката и функционалността, то има дълбок ефект върху нашето настроение, емоции и благополучие и не на последно място – добавя стойност на нашия дом. Всяко пространство може да има различни изисквания за осветление. Цветът на стените, съчетан с цветовата температура на осветлението, може да означава разликата между това да се чувстваме мудни и депресирани или жизнени и оптимистични. Всеки дом е различен и изисква специално внимание.

Прасковен мъх (Peach Fuzz) - изборът на Pantone за цвят на 2024-та година

Peach Fuzz (Прасковен мъх) – изборът на Pantone за цвят на 2024-та година

Годишната селекция на Pantone за цвят на годината се превърна в решаваща референция в графичния и интериорен дизайн, модата, декорацията, автомобилния и индустриалния дизайн, както и върху продукти, опаковки, мултимедийния дизайн, търговските интериори и други творчески области. Този избор влияе не само върху цветовите палитри, но и глобалното настроение, стремежите и предизвикателствата на момента. Резонира по целия свят като отразява търсенията, надеждите и определя начина на живот на хората.

Емоционалният аспект на цвета играе роля при вземането на решения, отразява всичко случващо се в глобалния свят, определя нивото на нашата култура.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част

Петата стена – използване на граници и рамки.
Трета част

Какъвто и дизайн на тавана да изберете, следващата стъпка е изборът на ясна граница между тавана и стените в помещението. С нея може да подчертаете или да прикриете асиметрията на стаята, да добавите декоративна функция или да насочите погледа нагоре чрез добавяне на цветни граници.

Тавана е венецът на вашата стая, така че обмислянето на довършителните работи си струва допълнителното време и усилия.

Петата стена - идеи за дизайн на тавани. Втора част

Петата стена – идеи за дизайн на тавани. Втора част

Ако искате интериорът на дома ви да е модерен и в същото време да отразява личния ви вкус, време е да спрете да виждате тавана като плоско, неутрално пространство и да го превърнете във възможност.

Дизайна на тавана не е нищо ново. В продължение на векове архитекти и художници са намирали начини да трансформират това празно платно и да го включат в широк набор от интериорни схеми. Въпреки това белите тавани остават стандартна и повсеместна част от средния модерен дом. Време е това да се промени и да обърнем внимание на петата стена с безбройните дизайнерски възможности, които предлага.

Петата стена - идеи за дизайн на тавани

Петата стена – идеи за дизайн на тавани. Първа част.

Една от най-пренебрегваните стени в интериорния дизайн, но също така и ключов елемент в дизайнерската схема, е петата стена – тавана. Таванът понякога се нарича петата стена, защото заедно с останалите четири повърхности, той формира облика и усещането на вътрешното пространство. Това подчертава факта, че по отношение на дизайна таванът е също толкова важен, колкото и стените. Когато обновяваме една стая е необходимо да отделим и повече внимание на дизайна на тавана.
По този начин добавяме стил, характер и стойност на пространството и го правим уникален за всеки дом.