Как можем да Ви помогнем?

Основни типа осветление. Тенденции в осветлението за 2024 година.

Основни типове осветление - амбиентно (общо), работно (на задачите) и акцентно. Тенденции в осветлението за 2024 година

Типове осветление – къде, кога и как да ги използваме

Добрият интериорен дизайн включва в себе си и правилното осветление на помещението. Освен че има огромно влияние върху естетиката и функционалността, то има дълбок ефект върху нашето настроение, емоции и благополучие и не на последно място – добавя стойност на нашия дом. Всяко пространство може да има различни изисквания за осветление. Цветът на стените, съчетан с цветовата температура на осветлението, може да означава разликата между това да се чувстваме мудни и депресирани или жизнени и оптимистични. Всеки дом е различен и изисква специално внимание.

Всяка светлина, която използваме, трябва да прави едно от трите неща: трябва да създава разделяне, трябва да хвърля сянка или трябва да добавя запълване.

Интериорен дизайн - основни видове осветление

За да създадем хармонично, добре осветено и уютно пространство е необходимо правилно да комбинираме и да постигнем баланс между трите задължителни типа осветление – амбиентно (общо), работно (на задачите) и акцентно.

Характеристиките на осветлението трябва да съответстват напълно на предназначението, обстановката и приложението на помещението. Само смяната на една светлина може да промени атмосферата на цялата стая.

Амбиентно (околно или общо) осветление

Амбиентно (околно или общо) осветление

Наричано общо осветление, амбиентното осветление е ярко, мощно осветление, което осветява стаята в нейната цялост. Осигурява еднакви нива на осветеност в цялото пространство, напълно независимо от другите източници на осветление, необходими за целевите зони на стаята. Амбиентното осветление задава тона на пространството и създава комфортна атмосфера. Чрез него се създава достатъчно светлина, за да виждаме и да се движим удобно и безопасно. Амбиентното осветление включва използване на цвят, температура и яркост на светлината. Нивото на околното осветление диктува дали една стая е светла, уютна, по-тъмна или по-спокойна. Амбиентното осветление е едно от най-нежните и релаксиращи видове осветление. Отнася се за меко, понякога дифузно осветление, което може да имитира естествена светлина. Основните източници на амбиентно осветление обикновено са таванни осветителни тела като полилеи, плафониери и други, самостоятелни тела монтирани на стената (аплици) или вградени прожектори. Вградено осветление, вградени лампи и таванни вентилатори със светлини са най-лесните начини за създаване на околно осветление, защото те осветяват широка площ от пространството.

Когато влезем в тъмна стая, първият ключ за осветление, който търсим е именно ключа за амбиентното осветление. То почти винаги се активира преди работното и акцентно осветление. От друга страна, има моменти, когато сме затворени в малка стая с малко пространство (например килер) и не изисква цялата стая да е добре осветена. Точно в тези моменти, най-често използваме работно (за задачи) или акцентно осветление.

За да направим сплотен дизайн на едно помещение е необходимо да започнем с решението къде да поставим източниците на амбиентна светлина, след което да ги последваме със светлините за задачи и накрая акцентната светлина.

Всичко това трябва да е в тандем с избора на мебели, цветови схеми и всичко останало по време на процеса на проектиране, а не когато всичко е готово. Това гарантира, че изборът на осветление и осветителни тела няма да се сблъска с избора ни на интериор. Осветителните тела трябва да се допълват в една сплотена тема, т.нар. наслояване. Наслояването на различни лампи и светлини може да помогне на пространството да оживее, тъй като всеки тип осветление отговаря на специфична нужда и създава визуален интерес.

Работно осветление (осветление на задачите)

След като нашето пространство е достатъчно осветено, следващата стъпка в наслояването е да добавим работно осветление. Работното осветление е насочено осветление към определена зона, за да даде повече детайли на обектите и да осигури повече светлина. Изборът на място е лесен – съсредоточаваме се върху конкретните области, върху които е необходима концентрирана светлина. Висящи светлини, релсово или вградено осветление са чудесен начин за изграждане на работно осветление. Може да добавим работно осветление и със светлини извън тавана като настолни или вградени под шкаф. Този тип осветление е локализирано и може да бъде осигурено от множество различни източници, което позволява да регулираме осветлението за работното пространство или избора на зона и да го осветяваме или затъмняваме, за да отговаря на нашите нужди. Работното осветление е за по-специфични цели от околното осветление. Вместо да осветява цялата стая, то трябва да изпълни конкретна задача. Именно за това се нарича и осветление за задачите.

Ефективното работно осветление трябва да намалява отблясъците и да е достатъчно ярко, за да предотврати напрежението на очите, което го прави идеално за дейности като четене, готвене, занаяти и хобита, учене и работа.

Има различни фактори, които влияят върху избора на правилния тип осветление за задачи, включително за каква дейност или цел го изискваме, дори нашата възраст, което прави осветлението с добро качество още по-важно.

Работното осветление се предлага под формата на индивидуални осветителни тела, които се монтират близо до или над работно пространство, като висящи светлини, стенни аплици с въртящи се рамена и настолни лампи от всякакъв вид. Също така и горни източници с вградено или релсово осветление. Лампите за задачи трябва да са регулируеми или наклонени надолу, за да предпазят светлината от задачата и от очите ни. Друг вариант е да бъдат поставени отстрани на работно пространство, за да намалят отблясъците и да ограничат сенките.

Работните лампи използват халогенни или LED крушки, които произвеждат ярка, фокусирана светлина. В наши дни повечето хора избират LED лампи, защото произвеждат повече лумени с по-малко мощност, което означава, че са по-енергийно ефективни от халогенните крушки.

Акцентно осветление

Последният слой за завършване на една добре осветена стая е акцентното осветление. Акцентното осветление е концентрирано осветление, което привлича погледа към определена част от стаята, като декорация на стена или камина. Подовите светлини са идеален начин да подчертаете всяко изкуство или елементи, които искате да покажете.

По дизайн акцентното осветление създава фокусна точка, като се основава на околното осветление на помещението чрез добавяне на измерение. Използва се за привличане на вниманието към елемент, като произведение на изкуството или растение, или за да подчертае уникален дизайнерски елемент, като текстура на стена или декоративно покритие.

Акцентното осветление е по-скоро за показване и за добавяне на завършващ щрих, отколкото за конкретна практическа задача или общо осветление. Придава драматизъм и стил на стаята, насочва светлината три пъти повече към фокусната точка в сравнение с останалата част от стаята.

Това е изискване за създаване на незабележим контраст със заобикалящото осветление, което да насочва погледа ни там, където трябва да отиде. Акцентното осветление се грижи за всички потенциални сенки и осветява области като горните части на рафтовете или ъглите, които не са напълно осветени от околното осветление на стаята. Когато е направено добре, акцентното осветление привлича вниманието ни към обекта или функцията, без да ни насочва към начина на осветяване. Това обикновено се постига чрез релсово и вградено осветление или монтирани на стената осветителни тела за картини и аплици, които могат да бъдат наклонени и насочени, за да създадат ефект на прожектор.

Акцентно осветление

Акцентното осветление обикновено се инсталира директно над произведения на изкуството, библиотеки, архитектурни и други елементи, които искаме да изпъкнат. Когато осветяваме произведения на изкуството, най-добре е да използваме светодиоди. Те не излъчват ултравиолетова светлина и почти не излъчват топлина, като гарантират, че нашата картина или фотография няма да се повреди с времето.

Независимо дали осветяваме спалнята, дневната или офиса си, чрез комбинацията от околно, работно и акцентно осветление може да постигнем баланс на светлината, който отговаря на всички наши нужди и да създадем идеалното пространство във всяка стая.

Тенденции в осветлението за 2024 година

Носталгията често влияе върху тенденциите в дизайна и осветлението не е изключение. Въпреки това, 2024 година внася модерен обрат в ретро стиловете на осветление – от футористична технология за интелигентно осветление до екологичен и минималистичен дизайн. От светлинно наслояване до надеждност за бъдещето и приоритизиране на мултифункционалността, това са тенденциите в осветлението за настоящата година.

Тенденции в осветлението за 2024 година

Вдъхновени от природата модерни осветителни тела

Пренасянето на природата в интериора е вечно зелена концепция за интериорен (биофилен) дизайн, която впоследствие си проправя път и в осветлението. Вдъхновените от природата осветителни тела, имитиращи органични форми и материали, набират популярност и излизат отвъд конвенционалните нюанси. Осветителните тела са изработени от естествени материали като ратан, канап, кожа, дърво и др. със съвременна нотка, съчетаващи класически дизайн с модерни функционалности, създавайки хармонично съчетание на минало и настояще. Добавянето на естествена текстура омекотява външният им вид. Тази тенденция се съчетава безпроблемно с различни стилове, от съвременен до бохемски, вкарвайки намек за хармония на природата и съвременната градска среда в декора.

През 2024 г. популярността на минималистичния дизайн ще се увеличи. Опростените форми, изчистените линии и неутралните цветове ще доминират, позволявайки на осветлението да се слее в пространството, като същевременно му придават елегантно и модерно усещане. Въпреки това, можете да добавим цвят към минималистичните решения – златно или медно, комбинацията на класическо черно с бяло, все още ще бъде на мода.

За 2024-та година наслояването на светлината е ключовият елемент, който акцентира върху всички пространства.

Повишава се нивото на персонализация. Различни светлини се смесват и съчетават, за да се създаде многоизмерно пространство. Представете си всекидневна с ключово амбиентно осветление, подкрепено от работни и акцентиращи светлини, разположени стратегически. Докато включваме и изключваме отделните лампи, нашето пространство ще се трансформира, размествайки се в богати слоеве.

Домашното осветление се превръща в естетически и функционален елемент в интериорния дизайн. Освен декоративна, осветлението играе и функционална роля в дома, така че е важно да се интегрира не само привлекателно, но и многослойно осветление, ориентирано към задачите, които ще се изпълняват.

Интелигентни и адаптивни системи за осветление

Технологията за интелигентно осветление става все по-популярна. Позволява дистанционно управление, регулиране на яркостта и цвета на светлината с помощта на смартфони или гласови асистенти. По този начин осветлението постепенно се адаптира към циркадните ритми на човека.

Циркадните ритми са вътрешният часовник на тялото, който работи на 24-часов цикъл и регулира нашето състояние на сънливост и бдителност. Светлината играе огромна роля в този цикъл на сън-събуждане.

Нараства осведомеността за това как можем да регулираме изкуствените източници на светлина в домовете си, за да подобрим общото си благосъстояние. Тази тенденция в осветлението може да се нарече циркадно осветление; осветление, ориентирано към човека или регулируемо осветление. Това означава схема на осветление, която е проектирана да възпроизвежда естествените модели на дневна светлина и тъмнина, които бихме изпитали на открито, и може да помогне за правилната подготовка на ума и тялото за почивка и будност. Циркадното осветление е проектирано постепенно да става по-малко интензивно през вечерите, докато се отпускаме и се приготвяме за лягане, и след това да става по-ярко към пика на деня. Използва LED крушки, които най-добре имитират естествена дневна светлина. Когато сме в синхрон с нашите циркадни ритми, това може да доведе до по-добър сън и съответните ползи от подобрено настроение и нива на концентрация, както и повече енергия.

Устойчив блясък с екологични решения

Устойчивостта е девизът на 21 век. Тенденциите в осветлението за 2024-та силно наблягат на устойчивия начин на живот и нашия избор на дизайн може да допринесе за това. LED осветлението е енергийно ефективно и екологично, и ще продължи да доминира на пазара и през тази година. LED технологията продължава да се развива, предлагайки енергийно ефективни опции, които консумират по-малко електроенергия и имат по-дълъг живот. Обработените и рециклирани материали също намират своето място в дизайна на осветлението, което води до уникални тела, които правят съзнателно изявление.

От плафониери до настолни лампи – изборът на правилните осветителни тела за всяка стая в дома ни е важен. Многофункционалният подход позволява гъвкавост във функцията и стила. За модерен външен вид за 2024 г. избираме динамични източници на светлина, които могат да се накланят в различни посоки или ъгли, създавайки привличащи вниманието фокусни точки. Може да създадем изненадващи ефекти там, където не се очаква осветяване.

Изграждането на осветление в един дом не е лека задача и не всеки може да се справи сам. За това не се колебайте да се свържете с интериорен дизайнер.

Можете да се възползвате и от нашата услуга – Безплатна 10 минутна консултация с интериорен дизайнер

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*