Как можем да Ви помогнем?

Петата стена – идеи за дизайн на тавани. Първа част.

Петата стена - идеи за дизайн на тавани

Една от най-пренебрегваните стени в интериорния дизайн, но също така и ключов елемент в дизайнерската схема, е петата стена – тавана. Таванът понякога се нарича петата стена, защото заедно с останалите четири повърхности, той формира облика и усещането на вътрешното пространство. Това подчертава факта, че по отношение на дизайна таванът е също толкова важен, колкото и стените. Когато обновяваме една стая е необходимо да отделим и повече внимание на дизайна на тавана.
По този начин добавяме стил, характер и стойност на пространството и го правим уникален за всеки дом.

Нека покажем малко любов на петата стена като я превърнем във фокусна точка на нашия интериорен дизайн!

Петата стена - идеи за дизайн на тавани

От рустикални дървени греди до цветни тапети и рисувани мотиви, богато украсени гипсови орнаменти с цветя и 3D инсталации на листа, декоративни ламперии, боядисани граници, студен бетон – това са само някои от начините, чрез които можем да преобразим всекидневната, спалнята и почти всеки друг интериор от нашия дом или офис и да изразим себе си по най-добрия начин. Правилният избор на цвят също може да направи таванът да се откроява. Не трябва да забравяме и избора на контрастен цвят за другите стени, мебелите и произведенията на изкуството, включени в декорацията на пространството.

„Това е нещо добро, докато не откриеш нещо по-добро.”

Марта Стюарт

Тапети на … тавана

Когато Агата Кристи инструктира своя декоратор да покрие тавана на апартамента й в Лондон с тапети, той е шокиран. Тя не отстъпва от решението си – и защо не? Век по-късно дизайнерите показват какво може да се постигне, когато решите да проявите творчество с петата стена. Бъдете вдъхновени да направите същото – това е новата декоративна граница.

тапети на тавана

Лепенето на тапети съществува буквално от векове (от 1600 г.), но в рамките на този период популярността им расте и намалява в зависимост от модните тенденции. Благодарение на възхода на максимализма, тапетите се радват на модерно възраждане на дизайна от началото на 19-ти век. Което е старо, отново е ново! Чрез връщането на тапетите в жилищните пространства намираме нови начини да изразим себе си. Можем да ги използваме по предназначение по стените, да преобразим дадена мебел или да превърнем тавана в акцентна стена. Поставянето на тапети на тавани е лесен начин за представяне на максимализма чрез внасяне на цвят и шарка, но без да се налага цялостен ремонт на помещението.

Тапетираният таван привлича погледа нагоре, карайки стаята да изглежда едновременно обширна и уютна и задава енергия и настроение на пространството.

Изборът е наш и единствено зависи от нашето желание какъв ефект искаме да получим като краен резултат.

Предимството на тази тенденция е, че спокойно може да се приложи навсякъде в дома ни – както в големи, така и в малки помещения. Може да го включим като акцент във входното антре, тоалетна или килера, превръщайки ги в малки „кутии за бижута”, или в по-големи зони, като трапезарии, спални, всекидневни и кухни. Във всяка стая стои добре, но най-впечетляващо стои в спалнята, където може да се насладим на гледката докато си почиваме в леглото. Усещането е, че сме обгърнати от уютно, красиво пространство.

Изборът на правилния модел е важен за ефекта, които искаме да постигнем в дадено пространство и какви емоции искаме да предизвикаме. Точно като цвета, шарките на тапетите могат да окажат огромно влияние върху нашата енергия и настроение. Времето, отделено за правилен избор на тапет не е напразно. Имайте в предвид, че в повечето случаи цветът се променя на светлината през целия ден, а шарките предизвикват различни емоции. Друго важно нещо при избора на тапет в интериорния дизайн, са детайлите и цветовата схема на вашата стая. Изберете тапет, който допълва съществуващия ви декор и подобрява цялостния вид и усещане на вашето пространство. Вида на тапета и текстурата са от значение, тъй като различните опции могат да създадат различни визуални ефекти. Тапетът трябва да изглежда като естествена връзка между тях. Друго важно нещо е каква е крайната ви цел – стенната облицовка да допълва или да контрастира с цвета или шарката на тапета, каква е облицовката и обработката на прозорците?

Тапети на тавана

Ако ви харесва идеята да поставите тапети на тавана си, но искате нещо по-фино, помислете за текстуриран неутрален вариант. Не забравяйте, че във вашия дом няма правилно или грешно – всичко зависи от това как искате да се чувствате във вашето пространство и как възнамерявате да го използвате.

Отделете се от познатите рамки и направете вашето пространство необикновено като изберете персонализиран тапет. Лесно може да създадете свой собствен тапет. Единственото, от което се нуждаете, е изображение! Персонализираните тапети или стенописи са чудесен начин да добавите уникален и личен щрих в интериорния дизайн на всяка стая, без значение дали искате да създадете изящна стена с фина шарка или да покажете любимите си снимки чрез привличащ вниманието дизайн. Без проблем може да добавите и надпис с послание, стих или любима рецепта. Като още едно предимство на персонализирания тапет е, че може да се изработи по точно зададен размер, с което да си спестите главоболията по залепване на всички парчета.

фототапет на тавана

Единственото, което не трябва да забравяте е, че всички елементи трябва да работят заедно и в хармония, за да образуват едно приветливо пространство. Не избирайте нещо, което смятате, че може да ви омръзне в краткосрочен план – изберете нещо, което е вечно!

Орнаменти на тавана

Интериорният дизайн се състои в разкрасяване на вътрешно пространство с обекти в специфично оформление, като се използват внимателно избрани материали. Този дизайн трябва да отговаря на нуждите и очакванията на клиента, както и да отразява духа на мястото.

Орнаменти на тавана

Декоративните гипсови тавани са силно въздействаща украса за всяко интериорно пространство. Актуални през 18-ти век и Викторианската епоха, но в немилост през 20-ти век, те отново се завръщат. Независимо дали са модерни или класически по дизайн, те се превръщат във фокусна точка при обновяване интериора на всяко едно пространство, предлагащи безкрайни възможности за форма, детайли, цвят и осветление.

• Флорални орнаменти от гипс

Флорални орнаменти от гипс

Чрез избора на флорални елементи от гипс за тавана, вие украсявате дома си с деликатен и очарователен акцент, който придава характер във всяка стая.

Таванните декори от малки гипсови цветя са идеални за постигането на този ефект. Независимо дали искате да подобрите визията на тавана в отделна стая или в целия ви дом, гипсовите орнаменти с флорален дизайн със сигурност ще ви впечатли и ще добави нотка елегантност в ежедневието ви.

Чрез добавяне на флорални елементи от гипс на тавана, вие добавяте и непреходна привлекателност към вашето пространство. Деликатният му чар и красота допълват различни интериорни стилове и придава артистичност на вашия дом.

Избирайки гипсови елементи за подобряване визията на таваните във вашия дом, вие добавяте естетичска привлекателност и едновременно с това правите екологично отговорен избор. Инвестирате в продукт, изработен от естествена и устойчива мазилка с гладка текстура и забележителна издръжливост, осигуряваки безупречно покритие за години напред.

• Тавани в стил Адам

Тавани в стил Адам

Робърт Адам е най-известният британски неокласически архитект и интериорен дизайнер от 18 век.

Таваните в стил Адам се характеризират с изящни линии, изискани форми и прости неокласически орнаменти, вдъхновени от декорациите, използвани в Древна Гърция и Рим. Декоративният гипсов таван в стил Адам обикновено се допълва от корниз и панелни корнизи в останалата част от стаята. Ключов елемент от стила Адам е неговият координиран подход към дизайна – декорациите по таваните и стените са предназначени да хармонират с дизайна на камините, килимите и мебелите в стаята.

Характерно за този стил е комбинирането на декоративни неоготически детайли в класическа рамка, т.нар. “египетски” и “етруски” дизайнерски мотиви.

• Геометрични орнаменти от гипс в стил Арт Деко

Арт Деко гипсовият таван обикновено използва повтарящи се геометрични форми, за да се създаде забележителен модел по целия таван. Стилът Арт Деко придобива популярност в международен мащаб през 20-те години на миналия век и продължава своята популярност до края на Втората световна война. Богати цветове, изобилие от орнаменти и стилни геометрични дизайнерски влияния са характерни за този еклектичен стил. Основният елемент на дизайна, който отличава Арт Деко от другите дизайнерски стилове, е начинът, по който той възприема технологиите. Въпреки че популярността му намалява след три десетилетия на впечатляващ успех, в момента виждаме прераждане на Арт Деко в жилищните пространства по целия свят.

Когато искате да създадете Арт Деко тема в конкретна стая или в целия си дом, трябва да търсите праволинейност и симетрия, за разлика от извивки, куполи и асиметрия.

Геометрични орнаменти от гипс в стил Арт Деко

За целта може да се използват таванни плочи в модерен или ретро стил в антично бяло, състарена мед, а защо не и в черно. Освен в жилищните пространства са често срещани в луксозни заведения, където всеки детайл е от значение. Тези архитектурни елементи могат да подчертаят ефектите от внимателно подбрано вградено осветление или висящи светлини.

Освен за тавани, тези плочи могат да се използват и за създаване на акцентна стена в жилищното пространство, с което ще впечатлите вашите гости и приятели.

• Касетиран таван

Касетираният таван обикновено включва вдлъбнатини с правоъгълна или осмоъгълна форма, наречени касети, вдлъбнати панели, които са част от дизайна на окачен таван. Касетираният таван може да създаде илюзията за по-просторна стая и е използван в архитектурата от римско време. Класическите таванни каси изглеждат доста дълбоки на вид, но ако имате модерен дом, плиткият касетиран таван може да осигури интересен декоративен дизайн на тавана, който не намалява драстично използваемата височина на тавана на помещението.

Касетиран таван

Тенденция за 2024 г. е да се придадете малко обрат на архитектурните елементи: използвайте триъгълници за касетиран таван вместо квадрати, боядисайте горната част на тавана в различен цвят или го покрийте с различен материал, направете малко креативно осветление.

• Акустични таванни панели

Таванните панели от минерални влакна са отлично, икономично решение за подобряване на акустичните характеристики и визуалната привлекателност на вътрешните пространства. Панелите са изработени от висококачествена сърцевина от минерални влакна и са проектирани да осигурят силна акустика, като абсорбират звука и намаляват трансфера на звук между помещенията. Лесни са за монтаж и поддръжка, олекотени и се предлагат в различни размери и шарки, предоставяйки опции за дизайн за повечето вътрешни пространства.

Акустични таванни панели

Като цяло таванните панели от минерални влакна са универсално и екологично и устойчиво решение решение, което предлага силно акустично представяне и гъвкавост на дизайна. Със своята лесна инсталация и възможности за проектиране, той е идеален избор за всяко търговско или жилищно вътрешно пространство. Независимо дали искате да подобрите акустичните характеристики или да подобрите естетиката на дизайна на вашето вътрешно пространство, таванните панели от минерални влакна са интелигентна инвестиция, която осигурява дълготрайна стойност.

Окачени тавани

Окачени тавани

Окачените тавани се използват за придаване на естетически вид на основните тавани. Скрива оригиналната плоча и придава уникален вид на домашния интериор.

Популярността на окачените тавани започва в Япония по време на периода Муромачи, когато се използва обикновена дъска за декориране на таваните.

Днес, в модерните времена, окачените или спуснати тавани могат да бъдат изработени с помощта на набор от материали. Широко използваният материал за това е POP, гипс, метал, PVC, стъкло, дърво и др.

Използването на окачен таван може да бъде един от най-бързите и ефикасни начини за преобразяване на петата стена. Причините за избора ни може да са различни – от скриване на тръби, несъвършенства, електрически кабели и неестетични структури като петна или повредена боя до по-добра изолация.

Окачените тавани предлагат по-добър достъп до структурните компоненти, което води до по-лесна подмяна или ремонт на повредено осветление или конструкция. По този начин пестим време и пари от ремонти.

Те са по-добър шумо и топлоизолатор в сравнение с другите видове тавани. Помагат за намаляването на шума в помещението и задържат топлия въздух в стаята, като по този начин намаляват загубата му в тавана. Тъй като в повечето случай са изработени от материали усточиви на влага, помещението е по-здравословно и екологично съобразно. Друго предимство на окачените тавани е тяхната огнеустойчивост, което ги прави подходящи и за коридори.

Има много видове окачени тавани, подходящи за интериора на вашия дом. Само защото те са по-бързи и по-евтини за поставяне, не означава, че трябва да правите компромис със стила, визията и цветовата гама.

• POP дизайн на таван

POP дизайн на таван

POP таванът е направен с помощта на гипс от POP прах – бързо втвърдяващ се бял прах от полудехидратиран гипс. Този лек и топлоустойчив материал се смесва на мястото и създава зашеметяващ POP дизайн за тавани, акцентиращи декори и стенни облицовки, които подобряват външния вид и усещането за уют във вашия дом.

POP таваните могат да бъдат изработени с различни покрития, персонализирани форми и дизайн, и не изискват поддръжка. Освен това притежават функционални характеристики като добра акустика, осветление и осигуряват ефективна изолация. Помагат за намаляване нивото на ехото в големи вътрешни пространства и изолират шума.

Друго предимство на дизайна на POP тавана е скриването на всички електрически кабели, AC канали и осветителни тела.

POP таваните помагат да поддържаме околната среда чиста и ни поддържат здрави.

Абсорбират излишните емисии на вредните газове, отделящи се от домашните бои и подобряват светлоотразителната способност на цялата стая, тъй като по-добре отразяват светлината. Модерният многослоен POP е идеален за фини или меки домашни интериорни теми.

Лекото тегло, високата издръжливост и високата механична якост са основните характеристики на дизайна на POP тавана. Конструкциите са леки и издръжливи. Въпреки това, изискването за опитен майстор, незначителни пукнатини с течение на времето и въздействието на влагата са някои ограничения на POP тавана. Гипсовата мазилка POP и гипсокартонените плоскости са два от най-предпочитаните материали, използвани за направата на окачен таван. Въпреки че и двете имат гипс като основа, те не са еднакви.

• Тавани от гипсокартонени плоскости

Окачените тавани от гипсокартон се изработват от гипсокартонени плоскости, които се завинтват към метална рамка закрепена към софита (тавана). Тъй като гипсокартонът се предлага на по-големи листове от POP листовете, има по-малко фуги, които лесно се запулват с фугираща смес. Поставянето на гипсокартон е по-бърз, по-чист, по-удобен и безопасен процес, тъй като в резултат на процедурата се образуват по-малко отпадъци и прах. Гипсокартонът е направен от хидратиран калциев сулфат с дълъг срок на годност. Хидрофобните свойства на гипсовите плоскости са една от основните причини те да се използват за окачени тавани.

Тавани от гипсокартонени плоскости

Сглобяемите гипсови плоскости се произвеждат с различни размери и дебелини, притежават забележителни характеристики по отношение на пожароустойчивост, звукопоглъщане, топлоизолация и устойчивост на влага, и са по-издръжливи от POP.

В заключене можем да кажем, че окаченият таван от гипсокартон е предпочитана алтернатива, ако обмисляте таван с прави линии и не разполагате с достатъчно време.

Ако искате отличителен дизайн на тавана с плавни линии и извивки и нямате нищо против да инвестирате малко повече време, за да постигнете вида, който желаете, то вашият избор за таван е РОР. Не забравяйте, че можете да имате най-доброто от двата варианта, дори ако вашият таван е изграден предимно от гипсокартон, като включите POP части.

Опънат таван

Опънат таван

Опънатия таван е система за окачен таван, състояща се от два основни компонента – периметърна релса и олекотена тъканна мембрана, която се разтяга и захваща в релсата. Изработен е от специален вид платно – PVC фолио, закрепено с алуминиева шина. Процесът на инсталиране е лесен и чист от прах и мръсотия. Ако се появи теч над опънатия таван, материалът има способността да се разширява, за да поеме водата. Предпазва помещенията от риск от течове и наводнения. Върху опънатите тавани не се утаява конденз и те не реагират на химически агенти като почистващи препарати. Лесни са за почистване и не страдат от корозия или влага. Това ги прави перфектен вариант за таванна система за баня или вътрешен басейн.

В допълнение към таваните, системата може да се използва за стенни облицовки, дифузори на светлина, плаващи панели, изложби и креативни форми.

Опънатият таван е по същество еластично платно и е невероятно гъвкав по отношение на това как може да се използва. Може да бъде оформен във всякакви форми и има опции за щампи, шарки, текстури, цветове. Вероятно най-доброто нещо при избора на опънат таван е, че можете да отпечатате върху него какъвто пожелаете дизайн, което добавя „уау фактор” към дома или бизнеса. Изборът на опции е почти неограничен – от синьо небе до произведения на изкуството.

Опънатите тавани са надеждни, здрави и безопасни.

петата стена - тавана, предимства и недостатъци при дизайна

Какъвто и вариант на окачен тават да изберем, трябва да сме наясно с предимствата и недостатъците им.

Като предимство се счита сравнително лесния монтаж, скриване на тръбопроводи и ел.проводници, лесна подмяна на даден панел при ремонт.

Имат ключова роля в акустиката и звукопоглъщането, допринасят за намаляване на шума в помещението. Енергийно ефективен са – помагат за намаляване на топлината през лятото и студа през зимата. Може също така да осигурят изолационен ефект поради въздуха, уловен между действителния таван и окачения таван, като по този начин облекчават натоварването на климатика.

Един от основните недостатъци на окачените таван е, че намаляват височината на помещението. Повечето окачени тавани изискват честа поддръжка. В случай на природни бедствия или земетресения, може да се окажат нестабилни.

Заедно ще визуализираме и материализираме Вашите идеи

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*