Как можем да Ви помогнем?

Петата стена – идеи за дизайн на тавани. Втора част

Петата стена - идеи за дизайн на тавани. Втора част

Ако искате интериорът на дома ви да е модерен и в същото време да отразява личния ви вкус, време е да спрете да виждате тавана като плоско, неутрално пространство и да го превърнете във възможност.

Дизайна на тавана не е нищо ново. В продължение на векове архитекти и художници са намирали начини да трансформират това празно платно и да го включат в широк набор от интериорни схеми. Въпреки това белите тавани остават стандартна и повсеместна част от средния модерен дом. Време е това да се промени и да обърнем внимание на петата стена с безбройните дизайнерски възможности, които предлага.

Петата стена. Идея за дизайн на тавана

Креативните тавани издигат стаите до нови висоти.

Открит бетон

Модерните технологии през двадесети век направиха промяна във всяка индустрия в световен мащаб, включително и в строителния бранш. Бетонът, с неговата сурова текстура и здравина, е една от най-новите тенденции в съвременния интериорен дизайн, която превръща традиционните строителни материали в декоративни. Проектите на бетонни тавани демонстрират как можем да променим домашния интериор с материала, от който в повечето случаи е изградена сградата.

Полирани бетонни подове, стени, тавани, кухненски острови, мивки за баня, мебели за стаи и аксесоари за декорация – това е само част от новата концепция за модерен интериорен дизайн.

Тя преминава през бетонни тавани и стени до избора на модерни тапети с бетонна текстура, с които да добавите свежест в съвременния интериор. Бетонните тавани се срещат все по-често в жилищните и обществени пространства. Те изглеждат впечатляващи и необичайни, внасят суровост и здравина, но и стил и съдържание в съвременния интериор.

бетонни тавани

Бетонните тавани са откритата покривна конструкция на едноетажна сграда или горния етаж на многоетажна. В зависимост от проекта и конструкцията, плочите могат да бъдат предварително излети и транспортирани до обекта или излети на място. Въпреки че бетонните тавани са потенциално строги и не са подходящи за вкуса на всеки, те несъмнено могат да имат значителен положителен принос за дизайна на пространството.

Предимство на бетонните тавани са техните термични свойства. Те имат висока топлинна маса, която им позволява да абсорбират и съхраняват топлина. Това означава, че можете да имате регулирана температура в дома си.

Бетонните тавани са много гъвкави и в крак с развитието на строителната индустрия.

Тръбите за вода, кабелите за осветление и механика могат да бъдат фиксирани преди бетонът да бъде излят и положен. Когато таванът е поставен, всички те са скрити вътре в бетона, което придава завърше вид.

Ако предпочитате по-индустриален вид с открити канали, тръби и окабеляване, това също може да бъде съобразено и да подчертае модерния интериор и съвременната естетика на бетонния таван.

Включването на открит бетонен таван е много по-лесно, отколкото си мислите. Полираното и гладко покритие на бетонния таван гарантира, че той лесно се слива с подбраната всекидневна или кухня и също така добавя изискана привлекателност на интериора.

Открития бетонен таван подлежи на боядисване, текстуриране и оцветяване. Всичко зависи от вашия избор и какъв ефект искате да постигнете.Проектите на бетонни тавани внасят стил и съдържание на жилищното пространство и са сред най-новите тенденции в модерния интериорен дизайн.

Рустик дървени тавани

Въпреки че обикновените тавани могат да бъдат безпогрешен избор в интериорния дизайн, има и други интересни решения, едно от които е рустикалния дървен таван.

Рустикалният вид се постига чрез съчетание на стари, грубо оформени дървени греди, с комбинация от камък и тухла.

Характеризира се със земни, органични линии и текстури на открито. Рустикаленият стил включват отворени етажни планове с изчистени визуални линии, големи прозорци, създаващи безпроблемна връзка между закрито и открито. Дървените греди на тавана не са само структурен елемент. Те напомнят за отминали епохи, където автентичността и природата се сливат в едно цяло.

В сферата на интериорния дизайн рустикалния стил на тавана е олицетворение на чар и характер, без значение дали искате да преобразите вилата или градското си жилище. Таванът се явява като платно от творчески възможности. Дизайнерските елементи на рустикалните тавани предизвикват усещане за топлина, носталгия и връзка с естествения свят на природата. Те пленяват окото и носят неподправен уют във всеки дом.

Рустик дървени тавани

При интегриране на рустикалния интериорен стил в съвременното модерно жилище, тези дървени греди осигуряват красив контраст, съчетавайки опростения чар на провинцията със съвременната естетика. Всеки рустикален щрих, добавен към интериора на дома ви, прибавя дълбочина и измерение към пространството, превръщайки всяка стая в уютна и автентична.

Дървените греди на тавана могат безпроблемно да се съчетаят с гипсокартон или друг материал. По този начин създаваме хармонична комбинация от текстури и тонове, обединявайки контраст и цвят.

Дървените греди действат като архитектурни акценти, привличайки погледа нагоре и добавяйки структурна дълбочина към помещението и изтънчен дизайн.

Те могат да бъдат боядисани или ръчно изрисувани с ивици или прости геометрични шарки, за добавяне на персонализация към пространството и превръщайки нашия дом в неповторимо място.

Изцяло дървени тавани

Поради изключителните си качества, които притежава, възможностите за обработка и дизайн, както и приятното усещане на пространството, в което се намира, дървото е основен материал не само за декориране на помещения, но и за тавани.

 Изцяло дървени тавани

За декориране на тавани дървото може да се използва като ламперия, ламинирано покритие, дървени дъски, трупи и полутрупи или дървени греди. Дървото в този случай може да се използва като основен материал или в комбинация с други материали – гипсокартон, бетон, стъкло и др. Всичко зависи от нашия творчески потенциал и крайната цел.

Дървото е един от най-благородните материали в интериорния дизайн, който със своята текстура и вид вдъхва топлина и създава впечатление за богатство, стил и вкус.

Таваните с дървени дъски са отличителна черта в повечето интериори на кабинети, но в последните години се върнаха на мода не само в жилищните, а и в обществените пространства. Те са един от най-добрите начини за създаване на комфортна и приятна атмосфера. Една стая с дървен таван излъчва спокойствие и топлина. Дървеният таван стои еднакво добре в просторна всекидневна и спалня. Дървото също е добър начин за прикриване на несъвършенства на тавана.

Безпроблемно дървения таван може да се боядиса в бяло, за да се добави визуално повече пространство или в друг контрастен на стените цвят. Плътните и наситени цветове ще насочат погледа нагоре и ще добавят изтънчен и смел вид. Ако искате да добавите повече дълбочина, то използването на два цвята дърво ще ви помогне.

Сводести тавани

Ако искате да добавите повече елегантност и лукс на дома си, то изборът на сводест таван е безпогрешен. Свидетелство за архитектурно величие, сводестият таван се извисява, превъзхожда и пленява. Създава усещане за откритост, играе си с възприятията за пространство, правейки интериора да се чувства по-величествен и по-пищен. Внася повече светлина в помещението и работи с повече дизайнерски стилове.

Използването на сводест таван е тенденция от векове. Свързан е с иновацията и изяществото, изтънчеността и майсторството при изработката му. Създава илюзия за величие и повече обем. Добавя характер и уют на помещението.

Архитектурно, сводестият таван се простира нагоре от страничните стени към центъра, създавайки обемно пространство над стените и подпокривното пространство. Има много стилове на сводести тавани, но изборът на стил за вашия сводест таван трябва да бъде добре обмислен по отношение на останалата част от архитектурата на вашия дом. При изграждането му е необходимо да се съсредоточите върху теорията на цветовете и смесването на шаблони. Както при всяка друга стая, боядисването на сводестия таван и стените в един цвят ще свърже стаята ви заедно. Светли стени и тъмен таван ще направят стаята да изглежда по-малка. По-тъмни стени и светъл таван създават усещане за по-голяма стая.

Сводести тавани

Има разлика при сводест и обемен таван. Сводестият таван се издига нагоре в обърнат връх и често показва дървени греди, придавайки рустик чар на стаята. Подходящ е за помещения с високи прозорци, които подчертават интериора с естествена светлина. Заема неизползваното таванско пространство с впечатляващ персонализиран дизайн, за да съответства на естетиката и стила на вашия дом. Привлича погледа нагоре и създава илюзията за голяма стая, дори и при сравнително малки помещения. Обемните тавани са с по-високи от обикновените височини на таваните, придавайки на помещението грандиозност и обемно пространство. И двата варианта са подходящи, ако притежавате стая с висок таван. По-високите тавани ангажират зрителното ни внимание и ни карат да се интересуваме от заобикалящата ни среда.

Високият таван от и над 3 метра създава усещане за свобода и характеризира многофункционална стая с пространство за цялото семейство. Може да включите в нея и зони, който включват творчество. По-ниският таван от 2,4 метра създава усещане за ограниченост, така че стаята е подходяща за зони, където дейностите изискват концентрация. Скорошно проучване доказва, че отворените пространства с по-високи тавани стимулират по-абстрактното мислене, докато по-малките стаи с по-ниски тавани стимулират конкретното мислене. Правилната височина на тавана може да направи всичко различно във вашия дом и на работното място.

Сводестия таван е предпочитан сред съвременните собственици на жилища заради блясъка и очарователния външен вид, който придава. Никога не е излизал от мода. Притежава рустикален чар и придава по-отворено пространство на жилищните помещения. Придава усещане за свежест. Осигурява по-добра естествена светлина и вентилация на стаите. Явява се като алтернатива на зеленото строителство с ефективното използване на подпокривното пространство. Сводестият таван може да увеличи стойността на дома ви с до 25%. В домовете от по-висок клас този стил на тавани е очакван.

Сводестия таван е чудесен избор от гледна точка на дизайна, но ако държите на добрата акустика, той не е добър избор за вас. Други недостатъци са по-трудната му поддръжка, както и по-трудното отопляване на помещенията през зимата.

Метални тавани

Изборът на метален таван е твърде смело решение за много собственици с традиционни виждания за дизайн на петата стена. Свикнали сме да ги виждаме предимно в обществени сгради като офиси, болници, търговски центрове, летища и др. Въпреки че обикновено не се използва толкова често в интериорния дизайн на жилищни пространства той е подходящ за хора търсещи уникалност и характер в проектирането на дома си.

Ако харесвате минималистичен дизайн в индустриален стил или утилитарна естетика, металния таван е правилният избор за вас.

Метални тавани

Металните тавани са архитектурни таванни елементи, изработени от гофрирана ламарина, метални таванни плочи с различни размери и форми или пресовани в тях дизайни, микроперфорирани панели, линейни системи и др. Притежават голям потенциал при избора на цвят и декоративни покрития и може да се използват в съчетание с различни дизайнерски стилове – модерен, индустриален, традиционен, рустик и др. Металът може да е гофриран, полиран, матиран или прахово боядисан. Този вид тавани са подходящи за кухни, бани, домашен офис, трапезария и дори за зоната за отдих. Могат да бъдат изработени от стомана, галванизирано желязо, стомана, мед, месинг, хром или алуминий.

Линейните преградни тавани добавят визуална дължина на пространството. Стаите изглеждат по-дълги, създават дълбочина и контраст. По-издръжливи са от традиционните окачени тавани и също така предлагат по-удобен достъп до празнината на тавана. Абсорбират и пренасочват звука добре, така че няма ехо.

Ако акустиката е ваш приоритет при изграждането на тавана, то изборът ви трябва да е за метален таван с отворени клетки. Подобен е на линейния таван, но линиите се пресичат и създават многоъгълници. Таван с такива форми насочва звуковите вълни нагоре в пространството под различни ъгли. За да увеличите акустичните характеристики на тавана може да инсталирате акустична подложка над клетките. Този вид тавани са и още един начин за добавяне на текстура и артистичен щрих към всеки интериор.

метален таван

За добра акустика може да използвате и метален таван от микроперфорирани панели. Тези панели са изградени от плоски декоративни метални листове, перфорирани с хиляди много малки дупки, които позволяват на звуковите вълни да преминават през перфорираните метални таванни панели, но не позволяват на много от тях да се върнат. Предимството им е, че се предлагат във всички цветове и върху тях може и да се печати.

Едно от най-важните предимства на металния таван е, че добавя стойност към вашия дом. Той е изключително издръжлив, има дълъг живот и модерно излъчване. Изисква минимална поддръжка. Не гние, не се напуква и изкривява с времето. Устойчив е на влага, мухъл и плесен, което допринася за свойствата на издръжливост. Придава здравина на сградата. Пожароустойчивостта е огромно предимство за хората, които държат на безопасността. Монтажът е лесен, което е още едно предимство.

Изборът на правилния тип метален таван се свежда до разбирането на това, което представлява, и на това, което искате да постигнете.

Цветни тавани

Добре е във всеки дом да има акцентна стена, но защо тя да не е петата. Преди да се заемете с боядисването на тавана, трябва да обърнете внимание на архитектурата на помещението – има ли нещо, което би било красиво да се подчертае? Какъв вид е светлината на пространството? За какво ще се използва стаята и как искате да се чувствате, когато я използвате? Трябва ли да е спокойна и релаксираща или по-скоро изпълнена с жизненост и увереност? Не на последно място с какво изложение е стаята?

Боядисаният таван предлага уникален, неочакван обрат на една стая и веднага ще бъде тема за разговор – и не струва повече от боядисването на тавана ви в бяло.

Изборът ни на правилния цвят за тавана изцяло зависи от пространството, с което разполагаме и какво въздействие искаме да предизвика то. Ако боядисаме тавана в контрастен цвят спрямо другите стени, ще принудим хората да погледнат нагоре и да обърнат внимание.

Цветни тавани

Цветните и текстурирани тавани се налагат като тенденция все повече, добавят индивидуалност и уникалност към пространството и играят с пропорциите на помещението. Като цяло боядисаният таван добавя дизайнерски ефект към иначе неутралното пространство във вашия дом, прави го уникален и увеличава стойността му. Не се страхувайте да се отклоните от нормата и да излезете извън зоната си на комфорт.

Но как да изберем най-подходящия цвят за тавана, без да съжаляваме и да се връщаме към бялото.

По традиция белите тавани са най-честият избор за една стая. Бялото отразява светлината и създава илюзия за дълбочина. Вниманието се фокусира върху стените и мебелите, а таванът се усеща по-висок. Белите или почти белите нюанси са най-популярните цветови решения за тавани. Ако стените в стаята са боядисани в неутрални цветове, може да оцветите тавана с приблизително една трета от цвета, използван за стените в стаята. Тавани, боядисани в по-светъл тон от стените, се усещат по-високи. Това свързва пространството и подчертава височината на стените. Чрез използването на светли и ярки цветове, ние увеличаваме максимално светлината в една стая. Яркият нюанс на тавана на малка стая ще създаде илюзия за повече пространство и ще изглежда по-голяма и по-отворена. Ако искате повече дискретност за вашия таван може да използвате цветове като успокояващо светло бежово, спокойно сиво с лавандулови нюанси или пастелни като жълто или нежно деликатно розово.

Тавани, боядисани в по-светъл тон , розов таван

Използването на по-тъмни цветове за тавана ще намали височината на стаята, за това са препоръчителни за високи помещения. Тъмните цветове на тавана имат визуална точка на спиране. Работата със смели, тъмни цветове трябва да е свързана изцяло с баланс. Уверете се, че сте включили неутрални и бледи елементи в стаята, независимо дали това е чрез мебели, аксесоари или други цветове на боята, които ще осветят пространството.

цветен таван

За да се подсили ефекта на цветния таван, може да използвате гланцова боя. Тя ще отрази светлината заедно със самия цвят. Колкото по-висок е гланцът, толкова по-отразителна ще бъде повърхността. Боите с по-висок гланц правят стаята да изглежда особено просторна. Използването на гланцова боя изисква идеално гладко покритие без несъвършенства.

Изборът на цвят не е лесен. Трябва да възприемете пространството като празно платно, върху което постепенно да се добавят цвят, текстура, дълбочина. Най-лесният начин да изберете цвета на интериорната боя е да започнете с цветовете, които обичате. По този начин вие не сте обвързани с традиционните цветови схеми за конкретен стил на декориране, а любимият ви цвят може да използвате като основен, за да създадете вашата цветова схема около него. Така вие ще получите вдъхновение за цветовата палитра в целия ви дом.

Списанията и каталозите са другото средство за вдъхновение за декориране. Имате безплатен достъп до хиляди страници с интериорни проекти в интернет. Може сами да си създадете табло с вдъхновения от любими снимки и цветови схеми.

Друг начин да създадете вашата цветова схема е като използвате теорията на цветовете чрез цветния кръг на швейцарския художник Йоханес Итен. Със завъртане на кръга можете да видите как цветовете се свързват един с друг и да се запознаете с основите на теорията на цветовете. Въпреки че вероятно няма да боядисвате дома си в точните цветове, които виждате на кръга, можете да изберете интериорна боя в по-светъл или по-тъмен нюанс от същия цвят.

цветния кръг на швейцарския художник Йоханес Итен

Независимо дали сте избрали да продължите цвета на стените и на тавана за сплотен вид или контрастен цвят за драматична фокусна точка, боядисването на вашите тавани е чудесен начин да завършите външния вид на стаята.

Най-сигурният начин за постигане на желания ефект си остава като се доверите на интериорния дизайнер.

Заедно ще визуализираме и материализираме Вашите идеи

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*