Как можем да Ви помогнем?

Петата стена – използване на граници и рамки.
Трета част

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част

Какъвто и дизайн на тавана да изберете, следващата стъпка е изборът на ясна граница между тавана и стените в помещението. С нея може да подчертаете или да прикриете асиметрията на стаята, да добавите декоративна функция или да насочите погледа нагоре чрез добавяне на цветни граници.

Тавана е венецът на вашата стая, така че обмислянето на довършителните работи си струва допълнителното време и усилия.

Корнизи

Корнизът е един от най-популярните архитектурни елементи за декорация както в екстериора, така и в интериора на една сграда. В интериорния дизайн представлява орнаментална украса, която обгражда стените на стаята и преодолява точката на свързване между стената и тавана. Притежава декоративна функция, която може да се използва в пресъздаването на различни интериорни стилове.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част Корнизи

Предназначението му в интериора е да подобри естетиката на помещението чрез внасянето на баланс и стил, както и да добави функция – успешно прикрива неестетичните фуги между стената и тавана и покрива всякакви пукнатини в гипсокартона. Може да бъде допълнително декориран или излят по зададен шаблон. Явява се като естествен завършек на тавана.

Освен че създават определен щрих или стилистична характеристика в интериора на помещението, корнизът осигурява и архитектурна функционалност.

Интериорният корниз озарява стаята и привлича вниманието ни към тавана. Омекотява прехода от стена към тавана и прави стаята да изглежда завършена. Основното правило при избора на корниз е, че колкото по-голяма и по-висока е стаята, толкова по-широк трябва да е корниза. Големият корниз, използван в стая с ниски тавани, ще създаде непропорционален ефект и ще изглежда, че свива стаята.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

На пазара има разнообразие от различни декоративни корнизи. Те могат да бъдат прости линейни или със сложни детайли. Повечето са изработени от гъвкав материал, което ги прави лесни за поставяне. Гъвкавите корнизи предлагат отлично архитектурно решение за стени с вдлъбната или изпъкнала кривина в зависимост от специфичните изисквания на проекта. Сложните корнизи с прецизна шарка добавят архитектурен щрих към всяко помещение и подобряват съществуващия стенен декор.

За да добавите повече характер на дома си може да използвате дървени корнизи. Те придават елегантен, завършен вид, внасят усещане за топлина и естествена красота във вашия интериор. Идеално допълнение са за домове в традиционен или рустикален стил. Подобряват уютната и гостоприемна атмосфера, внасяйки елемент на величие и лукс.

Чрез декоративни корнизи и обшивки може да подчертаем не само тавана и стените, а и рамките около вратите и прозорците.

Инсталирането на впечатляващ корниз е чудесен начин да превърнете голото и безинтересно помещение във визуално стимулиращо място, което допълнително ще добави стойност към вашия имот.

Корнизът и таваните като цяло обикновено са боядисани в бяло, за да създадат чист и елегантен външен вид. Боядисването на всички облицовки на прозорци и врати, корнизи и первази в един и същи цвят осигурява последователност, но не е правило. Например, само черни первази ще закотвят една стая, докато само черен корниз ще рамкира тавана и ще привлече погледа ви нагоре.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Експериментирането с цвят може да доведе до зашеметяващи резултати. Помислете за боядисване на цветните дизайни на корниза на тавана в контрастен цвят, за да ги направите отличителна черта, или изберете нюанс, който допълва цвета на стената ви за единен, добре обмислен външен вид.

Съчетавайки цвета на корниза с цвета на тавана, вие постигате добре оформена стая. В повечето домове това е безопасен избор, който работи много добре. Ако обаче имате ниски тавани или други пречки, говорете с интериорен дизайнер за други възможности.

Цветни граници

Използването на граници в дизайна на тавана може да подчертае или да прикрие дефектите или асиметрията на помещението. Независимо дали искате да акцентирате на даден цвят в стаята или да създадете впечатляващ двутонен дизайн, използването на цвят за подчертаване на тавана може да създаде стилен и модерен дизайн.

Въпреки че, може да изглежда като оптимален избор, бялото всъщност може да се окаже ефектен цвят, когато се съчетае с по-тъмни или по-живи цветове на стените и със сигурност ще допълни другите цветове в пространството.

Чудесен начин да подобрите и рамкирате вашия тапет е като изберете красив нюанс от цвета на тапета или декорацията в стаята, с който да боядисате корниза като се придържате към съществуващата цветова схема.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Вторият подход не се стреми да сведе до минимум неравностите, а вместо това да привлече вниманието към характеристиките чрез пускане на граници, които следват всички завои на стените, което води до неправилно централно пространство в стаята.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Ако сте готови да мислите и действате извън рамката може да съживите и подчертаете цвета на вашите тавани и стени с безброй нюанси и цветови комбинации.

По-тъмните нюанси, като патладжан или шоколадово кафяво, правят стаята още по-уютна и привлекателна, докато светлите пастелни цветове правят пространството да изглежда по-светло и по-отворено. Акцентиращите цветове на тавана могат да подчертаят архитектурни детайли или, обратно, да внесат интерес в помещението. Топлите цветове като прашни прасковени и розови осигуряват ослепителен и привлекателен блясък, докато сините тонове наподобяват небето и помагат да се отвори вътрешно пространство.

Най-общо казано, по-тъмните стени ще направят тавана по-нисък, докато по-светлите стени ще направят горната част да изглежда по-висока. Визуално намалените тавани могат да създадат комфортна, интимна атмосфера.

Неутралните цветове не трябва да са монотонни. За да видите разнообразието от неутрални цветове и как те се влияят от основните цветове, консултирайте се с цветния кръг на швейцарския художник Йоханес Итен.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Цветните ивици тапет са чудесен начин да добавите малко декорация към изцяло боядисаните стени. На пазара се предлагат разнообразни дизайни с флорални и геометрични форми, монохромни палитри и тематични морски и други мотиви. Декорацията, обикновено изместена встрани, сега е в центъра на вниманието, използвана по свеж нов начин за подчертаване на детайли като рамки на врати, стени с елементи, картини, огледала или други уникални особености на вашия имот.

Ако тавана е твърде висок или искате да придадете по-интимно усещане в стаята, може да използвате техниката за блокиране на цветовете. Боядисайте тавана в по-тъмен цвят и пренесете цвета частично върху стените. Чрез този похват ще слеете границата между тавана и стените и ще се създаде илюзия, че няма линии или ръбове на тавана, правейки дизайна да се усеща като безкраен.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Друг начин за постигане на въздействащ дизайн е с цветна ивица в контрастен цвят, минаваща от центъра на вашия таван надолу по страната на основната стена. Така ще получите акцентна стена за малко пари. Важно е винаги да имате предвид архитектурата на стаята.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част цветна граница

Назъбени граници

Независимо дали декорирате детска стая, оформяте спалня или добавяте нотка причудливост към всекидневната си, използването на назъбени граници на стената е идеалният избор. По този начин добавяте не само визуален интерес и текстура, но и създавате фокусна точка, която ще впечатли вашите гости. Назъбените боядисани граници са рентабилен начин за добавяне на уют и индивидуалност в стаи, в които липсват характерни архитектурни елементи. Необходим ви е само подходящ шаблон и боя в контрастен цвят.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част назъбена граница

Няма правила при използването на назъбени граници. Дизайнът с тях е гъвкав. Могат да се използват като елемент на половин стена, три четвърти нагоре по стената, обърнати надолу или нагоре, да рамкират стената или цялата стая, или като елемент на тавана. Където и да решите да използвате назъбени граници, те винаги ще влияят на атмосферата в стаята.

Въздействието им в пространствата за деца и възрастни е доста различно, но не по-малко стилно във всяко едно от тях.

Петата стена - използване на граници и рамки. Трета част назъбена граница

Назъбената граница е класически декор за детска стая. Добавя забавен и привлекателен елемент към детското пространство, ако се използват по правилния начин в успокояващи за децата цветове.

Добавяйки я във всекидневната, може да я превърнете не само в място за почивка, но и за игра, работа, забавление. Един малък детайл, с който да създадете многофункционално пространство, където възрастни и деца да съжителстват хармонично. Развихрете въображението си и създайте пространство, което отразява вашия личен стил и вкус.

Най-сигурният начин за постигане на желания ефект си остава като се доверите на интериорния дизайнер.

Заедно ще визуализираме и материализираме Вашите идеи

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*