Как можем да Ви помогнем?

Архитект, интериорен дизайнер или декоратор?

Как да разберем от услугите на какъв професионалист имаме нужда - архитект, интериорен дизайнер или декоратор

Избиране на интериорен дизайнер

Научете каква е ролята на архитект, интериорен дизайнер и декоратор, и кой от тях да наемете за своя интериорен проект.

Какво прави един архитект?

Архитект проектира външния вид, формата и функцията на сградата, така че да бъде безопасна и законово съвместима. Уменията на архитекта включва много технически познания и отговорност – проектиране на строителна конструкция: как изглежда отвън и как пространството е разделено вътре.

Архитект, работещ върху чернова с молив и линийка

Необходимо е да се спазват разпоредбите за строителство и безопасност, местните разпоредби за планиране и ограничения. В зависимост от проекта може да има закони, свързани с опазването на местната среда или исторически части от сграда. След като проектът достигне етап на строителство, архитектът участва в посещения на място и срещи, надзор на строителството и подписване на различни части от работата, преговори с изпълнители и справяне и разрешаване на всякакви проблеми, които могат да възникнат.

Квалифицираните архитекти могат също да предоставят някои услуги за интериорен дизайн, а някои могат да предлагат и услуги за интериорна декорация.

Какво прави един интериорен дизайнер?

Интериорните дизайнери използват своите артистични способности, за да преконфигурират и декорират вътрешни пространства и работят със своите клиенти, за да създадат естетически приятна и функционална среда.

Какво прави един интериорен дизайнер?

Независимо дали проектира дом или бизнес, интериорният дизайнер трябва да може да се докосне до и да разбере нуждите и желанията на клиента. Пространствата могат да варират от вътрешна и външна домашна среда до ресторанти, фитнес зали, стоматологични кабинети, хотели и спа центрове. Независимо от формата или размера, всеки интериорен дизайнер работи с крайната цел да създаде пространства, които са атрактивни, функционални и безопасни, като същевременно отговарят на специфичните нужди на всеки клиент. Интериорният дизайн се отнася до оформлението и конфигурацията на вътрешното пространство.

Интериорният дизайнер ще се срещне с потенциален клиент, за да обсъди обхвата на проекта и да подготви предложение за дизайн. Предложението за дизайн трябва да отговаря на бюджета и нуждите на клиента и по-често трябва да се правят модификации по пътя, за да се запази бюджетът. Интериорният дизайнер също ще осигури всички материали, които са необходими за проекта. Дизайнерите често работят в тясно сътрудничество с архитекти и изпълнители.

Интериорният дизайнер е отговорен за оформлението на вътрешното пространство в сграда или структура. Дизайнът оказва влияние върху благосъстоянието, безопасността и функцията на вътрешното представяне на пространството. Вътрешното пространство може да бъде фиксирана сграда или движеща се структура като лодка или самолет. Най-общо казано, интериорният дизайн се отнася до оформлението и конфигурацията на вътрешното пространство.

Какво прави един интериорен декоратор?

Много хора не осъзнават разликата между интериорни дизайнери и интериорни декоратори поради факта, че интериорните декоратори често са погрешно описвани като интериорни дизайнери.

Интериорните декоратори използват елементи като възглавници, плат, покрития за прозорци и произведения на изкуството, за да постигнат определен вид на пространството.

човек, който поставя безделница на върха на коледната елха

Интериорните дизайнери също правят това, но могат също да планират структурни промени и да подобрят цялостната функция на стаята. Ролята на интериорния дизайнер е да планира, проектира и декорира пространство от нулата.

За декораторите не се изисква познаване на строителните норми, разпоредби и съответствия. Декоратор предоставя стайлинг услуги с украса на интериорни предмети и предмети след завършване на интериорния дизайн. Декораторът „облича“ и „стилизира“ инсталацията, изпълнена от специалисти по обзавеждане под ръководството и спецификацията на дизайнера.

За да практикува професионално, интериорният декоратор не се нуждае от лиценз и не се изисква да има официално обучение или образование. Следователно не им е разрешено да проектират, тъй като само лицензирани интериорни дизайнери, които имат лиценз, имат право да правят това.

Декораторите не дават съвети относно пространството, структурната реконфигурация или относно продуктите и фитингите.

И интериорните дизайнери, и архитектите имат специфични умения, които използват, за да разработват планове за дизайн за своите клиенти. Те обаче изпълняват значително различни дизайнерски функции. Интериорният дизайнер може да извършва интериорна декорация, но НЕ може да предоставя услугите на архитект.

Лесен начин да запомните това е, че интериорните дизайнери могат както да проектират, така и да декорират, но интериорните декоратори могат само да декорират.

Архитект или интериорен дизайнер може да предостави услугата на декоратор, но декораторът не е достатъчно квалифициран да предостави услугата на интериорен дизайнер и няма законово право да предоставя услугите на архитект.

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

One Reply to “Архитект, интериорен дизайнер или декоратор?”

  1. Професионализъм и коректно изпълнение на проекта

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*