История на интериорния дизайн

Въпреки че съвременният интериорен дизайн вероятно предизвиква образи на луксозни домове в лъскави списания, когато изучаваме историята на интериорния дизайн, става очевидно, че е много повече от това, което изглежда на пръв поглед.

През цялата история на човечеството дизайнът и организацията на жизненото пространство непрекъснато се променят. С промяната на епохите и модните тенденции, нашите идеи за красота, удобство и стил се променят. Появяват се напълно нови форми на мебели и жилищно планиране.

Историята на интериорния дизайн е на повече от пет хиляди години.

През това време основните концепции на архитектурата, мебелите и елементите на декора постоянно се променят, образувайки цели училища и тенденции, препратки към които могат да бъдат намерени в съвременния интериорен дизайн.

Историята на интериорните стилове точно повтаря историята на самата човешка култура.

Исторически стилове на интериорния дизайн

Каменна епоха 6000 до 2000 г. пр.н.е.

Най-ранните доказателства датират от времето, когато ранните праисторически хора за първи път са започнали да се заселват и са открили или изградили стабилни общности с помощта на елементарни инструменти. Въпреки че фокусът е бил функцията и необходимостта, фактът, че тези пещерни хора са украсявали жилищата си с основни рисунки, може да ни накара да вярваме, че интериорният дизайн и грижата за нашите домове всъщност са първичен инстинкт, както и признак на нашата интелигентност. Племената са използвали естествени материали като дърво, кал и животински кожи, за да си направят удобен и функционален дом.

Неолитна Европа 2000 до 1700 г. пр.н.е.

Идва първата ръчно изработена керамика, която е използвана както от практически, така и от декоративни съображения.

Древен Египет 2700 г. пр.н.е.

Египтяните са били известни със своите домове с богато украсени стенописи, чрез които подробно са описвали своите вярвания, история и начин на живот. Животът на древните египтяни е бил смесица от явни противоположности. Великолепните сгради са били предназначени за един владетел или кралско семейство, докато основното население е живяло в примитивни къщи. Поставя се тенденцията за превъзходство, чрез богато украсен интериорен дизайн, който все още играе голяма роля в обществото и днес.

Гръцка империя 1200 до 31 г. пр.н.е.

Напредъкът в цивилизацията води до подобряване и на начина на живот на хората. По-богатите гърци, притежават обзавеждане, инкрустирано със слонова кост и сребърни детайли. Стълбове и колони са ключови мотиви за тази епоха. Гърците създават и стандартни правила и процедури за строителство на сгради.

Римска империя 753 пр. н. е. до 480 г. сл. н.е.

Римляните се концентрират върху съчетанието на красота и уют, като интериорът е проектиран да отразява богатството, социалния и политически статус. Римските мебели често са били изработени от камък, мрамор, дърво или бронз и са били декорирани чрез възглавници и изразителни гоблени. Римляните, както и гърците добавят богато декорирани вази, създават мозаечни подове и стенописи, за да направят пространствата уникални.

Тъмните векове 900 до 1500

Тъмните векове показват незаинтересованост от интериорния дизайн, като хората избират семли дървени стени с ламперия, минимално обзавеждане и подове от каменни плочи.

Рустик от 1870-те до днес

Рустик (селският) интериорният дизайн се отличава с ръчно изработени мебели и големи, отворени стаи с дървени греди и колони.

Рустик декорът осигурява перфектната комбинация от успокояващ, безпроблемен и практичен дизай, функционален декор. Съчетани заедно те създават топъл селски интериор. Естествените материали работят като основа и отправна точка за създаването на завиден селски декор за дома, използвайки автентичната красота на естествените материали, за да създадат уютно, приятно пространство.

Модернизъм 1880 – 1940

Модернисткото движение подчертава простотата и яснотата на формата. “Къща е една машина, в които живеят хората” – цитат от Льо Корбюзие, основателят на модернизма швейцарско-френски архитект, дизайнер, урбанист, писател и художник. Един от пионерите на така наречената модерна архитектура..

Основната задача на дизайнера е да се направят стаите удобни, функционални и достъпни.

Красотата е хубав бонус, въпреки елегантните решения в съответствие с други правила.

Арт Нуво 1890 до 1920

Ентусиазмът зад движението в стил Ар Нуво е в привличането на естествени силуети, получени от ботанически елементи, които придават на епохата нейните характерни извити линии и органични форми.

Колониално възраждане 1905 до днес

Популярното в САЩ Колониалното възраждане намира вдъхновение от неокласическия и грузинския исторически стил. Несъмнено най-популярният стил на времето до Втората световна война.

Еклектика от 1900 г. до днес

Еклектичният стил е свързан с хармонията и обединяването на различни стилове, съпоставяне на текстури и контрастни цветове.

Съвременен 1918 до 1950

С фокус върху оскъдния интериор и смелите основни цветове, модерният интериорен дизайн избягва типично украсения и свръх декориран дизайн.

Баухаус 1920 – 1934

Известно и до днес със своите минималистични и изящно изпълнени концепции. Основан е от немския архитект Валтер Баухаус, който създава и школата за изкуство и дизайн във Ваймар, Германия. Движението създава някои от най-влиятелните архитекти, скулптори, графични дизайнери, производители на мебели и дизайнери от средата до края на 20 век.

Ар Деко от 1920 до 1960

Това движение се отличава със смесица от дизайнерски стилове от началото на 20-ти век, включително конструктивизъм, кубизъм, модернизъм, Баухаус и футуризъм. Арт Деко представлява модернизъм, ежедневен блясък и елегантност. Епохата залага много на изчистени линии, безпроблемни ъглови форми, смел цвят и стилизирани шарки като зиг-заг и оптични фигури. За допълнителен блясък се използват богато украсени и метални повърхности. Материалите, използвани в интериорния дизайн в стил Ар Деко отразяват ежедневния блясък в дома. В този стил присъстват изобилие от метали – от злато до сребро, неръждаема стомана и хром. Те придават на всяка стая елегантно и луксозно усещане и могат да се използват навсякъде. Представете си модерна дневна в стил Ар Деко със златна масичка със стъклен плот, хромирани лампи и смел килим с геометрични шарки в черно, златно и бяло. Стъклото също е често използван материал в дизайна на Ар Деко, независимо дали това става чрез огледала, маси със стъклен плот, скулптурни елементи, ваза или лампа и добавя елегантното усещане на стаята в този стил.

Средиземноморски от 20-те години до днес

За този стил са характерни текстурите от теракота и камък в съчетание на елементи от ковано желязо.

Сюрреализъм 1925 до 1930

Сюрреалистите като известнитe художници Салвадор Дали, Андре Бретон и Макс Ернст използват това авангардно движение, за да освободят хората от техните асоциации на това, което е нормално и в крайна сметка предсказуемо в дизайна, музиката, изкуството и дори в интериорния дизайн.

Скандинавски модерен стил 1930-те до днес

Това движение подчертава красиво проектирани, практични обекти, които са едновременно и лесно достъпни, поради което движението остава популярно и до днес. Принадлежащ към школата на модернизма, скандинавският интериорен дизайн е с фокус върху функционализма и простотата. Включва използването на естествени материали, като кожа, дърво и коноп. Влияе се от връзката с природата, като съчетава естествени форми, абстракция и използването на природни елементи.

Преходен период, от 1950-те до днес

Преходният стил се отнася до комбинация от традиционни и модерни мебели и декоративни елементи, които дават повече свобода, когато желаете да украсите дома си. По същество преходният интериорен дизайн е комбинацията от различни дизайнерски стилове, събрани едновременно, за да се създаде сплотен дизайн в една стая.

Постмодернизъм 1978 до днес

Това движение се ражда като предизвикателство към това, което хората виждат като безвкусица на модернистичното движение. Една от основните му фигури е италианският архитект и дизайнер Еторе Зотзас, с неговите игриви форми, абстрактни щампи и мощни цветни интериори.

Съвременни 1980-те до днес

Съвременният интериорен дизайн е класически, но напълно съобразен с момента и вечен, благодарение на лекото използване на декорация, за да гарантира, че никога няма да се чувства остаряло. Простотата, изчистените линии и играта върху текстурата са основни за постигането на перфектно балансиран дом в съвременен стил.

Традиционен 1700 до днес

Традиционният интериорен дизайн е широк термин, който подчертава различни дизайнерски стилове и движения, които не са закотвени в една единствена посока.

Традиционният дизайн отбелязва богатата история от миналото, като я контрастира с модерни елементи за елегантен завършек на красивия дизайн, като същевременно подчертава европейския декор от 18 и 19 век. Това е вечен дизайнерски стил, който предизвиква блясък и комфорт и е чудесна посока за тези, които ценят антики, класическо изкуство, симетрия и богат на история дизайн.

DanyArtStudio: Студио за интериорен дизайн

Добрият интериор вдъхновява ума. Съдържа в себе си функционалност, хармония, уют и не на последно място - уникалност. Въображението вдъхновява!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*